Jag målar stora tavlor med akrylfärg

Stor abstrakt tavla New Jersey USA Tomas Vagner

När jag målar mina stora abstrakta tavlor arbetar jag snabbt och hetsigt, jag vill undvika att fastna i detaljer, gör jag det får jag ofta börja om, måla över, ta nya tag. Det kan ta sin tid att bli klar. Då är det bra med akrylfärg, den torkar snabbt och jag kan måla många lager på en dag.

Akrylfärg är ett ganska sent påhitt. Det var i början av 1900-talet själva bindemedlet för färgen togs fram, men det skulle dröja några år till innan akryl blev en kommersiell framgång bland konstnärer. Akrylfärgen har sedan fortsatt utvecklats från akrylatfärg, en färg som skulle tåla utomhusmiljöer till uppskattad konstnärsfärg i akryl för konstnärer.

Kvalitén på akrylfärg har en stor variation och det är bara att prova sig fram. Som regel ska man tänka att de billigare färgerna har sämre kvalitet. De är tunnare i konstistens och har mindre färgpigment, vilket gör att färgen kan tappa lyster och ton efter tid.

I bygghandeln finns vägg- och takfärg som är akrylatbaserade. Jag har frågat runt och testat och undersökt om den färgen håller samma kvalitet som annan akrylfärg från konstnärshandeln. Min erfarenhet är blandad och jag litar inte helt på min kunskap här så jag tar det säkra före det osäkra och köper akrylfärg av konstnärskvalitét.

Det jag bland annat märk med annan färg är att den kan spricka när duken rullas – och är inte det en önskad effekt så är det inte kul. Däremot kan jag experimentera och hitta spännande och roliga användningsområden med överbliven färg när jag målat om hemma, och då får jag kanske efterbehandla tavlan för bättre tålighet, eller så visar sig just den färgen vara fantastisk i kvalitén.

Jag använder väldigt mycket vitt när jag målar, jag hade en hink på 10 liter med akrylatfärg som blev över efter att jag målat kökstaket. Jag kunde slösa och spilla. Hinken blev så kladdig att jag inte kan se varumärket – jag kan alltså inte hitta den igen

Jag försöker tänka på att använda akrylfärg som inte måste färdas så långt för att nå mig. De senaste målar jag till övervägande del med en akryl från Italien som jag är mycket nöjd med. Den har bra krämighet, täcker bra, bra med pigment – och så är ju akrylfärg vattenlöslig – vilket passar mig och mitt måleri utmärkt – ett måste faktiskt.

Jag använd alla möjliga redskap när jag målar med akrylfärg, jag tar det jag har närmast till hand – oftast svampar, spatlar och gamla trasor. Alla penslar funkar bra med akrylfärg och mitt sätt att måla mina stora abstrakta tavlor.

Jag målar inte konst som är exakt och petig. Mina stora tavlor ska ge en känsla av välbehag och förhoppningsvis spegla mod. Jag tänker att min konst och mina abstrakta stora tavlor passar den som vågar ha en stor tavla på väggen i tex sitt vardagsrum elelr sovrum som dekoration utan att behöva förklara varför – den bara är där helt självklart och skapar atmosfär.