Stora tavlor i stora världen

Tomas Vagner, konstnär som målar tavlor

Stora tavlor på väggar i världen

En del av drömmen som konstnär är såklart att bli uppskattad och önskad av för mig helt okända människor. Även om jag själv verkligen gillar alla mina stora tavlor och min stil så är bekräftelsen från andra ett slags kvitto som ger energi och motivation att fortsätta. Mest spännande är det såklart att få denna bekräftelse på mina tavlor av folk jag inte känner, även om familj och vänner visar uppskattning, uppmuntrar och pushar mig framåt – så väger den okända människan lite starkare. Mellan oss finns inga artighetsband eller andra emotionella samband som kan påverka. Det är bara rent och ärligt. Någon har hittat min konst, sett en stor tavla, gillar det abstrakta och bestämer sig att den tavlan vill de ha. Det är stort.

Sen har vi de som alltid gillat det jag gör, återigen inte familj, men vänner och vänners vänner. Folk som genom åren tom tjatat lite, satt press – ”Måla mer, vi vill ha”. Den är svår att ta in, men jag valde att lita på dem. Så jag målar mer – och nu hänger de stora tavlorna där på andra sidan jorden i fantastiska miljöer. Vilken ära.

Unika tavlor i New Jersey

Jag blev kontaktad av en svensk kvinna bosatt i New Jersey utanför New York. Hon hade sett mina tavlor på instagram och fattat tycke och ville veta om det gick att köpa en stor tavla och en något mindre tavla och hur jag ordnar med transport. Självklart går det att ordna med transport av stora tavlor till USA, men helt enkelt är det inte. Att transportera en stor tavla blir dyrt och omständigt, jag fick göra eftersforskning, kontakta tidigare leverantörer jag använt och till slut hittade vi en bra lösning som inte blev dyr, men fortfarande säker då det handlar om originalkonst som ska fraktas säkert.

Att veta att mina kära verk hänger hemma hos en samlare i New Jersey är riktigt roligt och ärofyllt. En pirrig känsla att veta att två tavlor, varav en riktigt stor tavla jag målat hemma i atelén i Örebro nu pryder en våning utanför New York.

Många tavlor till San Fransisco

Först köpte de en tavla  – det var för flera år sedan. De placerade henne i sovrummet, en stor tavla på en sovande kvinna. Ganska abstrakt och grovt målad, men hon sover så lugnt och sprider harmoni.

Tavlan flyttades sedan till vardagsrummet och fick mycket uppmärksamhet, tavlan tog för sig och blev omtyck. Plötsligt hör de av sig igen och nu köper de fem tavlor till. En fantastisk känsla, att bli sedd och uppskattad för tavlor jag skapar. Jag packade alla tavlor och ordnade med frakt till San Fransisco California. Den kändes i hjärtat. Eufori nästan. Stolt och glad såklart. Tacksam att min konst och stora tavlor uppskattas över hela världen.

Tavlor på väggar i Australien

Det finns en stor tavla och några mindre tavlor som hänger i Australien. Helt på andra sidan jorden bor min syster, avståndet gör det svårt för oss att träffas regelbundet. Familjebandet är starkt och jag ville ge henne en abstrakt stor tavla som symbol för familjen. Jag var då inne i en period att måla ansikten, inte helt vackra ansikten, men ansikten värda att älska ändå. Här är vi – hela familjen på en abstrakt stor tavla på en vägg på andra sidan jorden.

Självklart har min syster flera tavlor av mig som hon samlat på sig genomo åren. Nu har barnen blivit stora och börjat flytta – och så sprids min konst. En stor tavla där och en annan där. Som frön för vinden.

Regler vid export av tavla

Det finns såklart regler att förhålla sig till när det gäller export av konst. Till exempel ska tavlor som säljs inom EU momsas, men utanför EU ska ingen moms betalas in av mig. Då faller detta på köparen och de olik aländernas regler blir gällande.

Till exempel måste varans värde deklareras och vidimeras med faktura / kvitto när tavlan skickas iväg till USA så att tullen kan se vad paketet innehåller och sedan avgöra hur det blir med ev införselmoms – vilket faller på köparen.

Man måset även vara försiktig med material osv. Länder som USA och Australien har regler för virket osv, bla för att skydda mot att få in främmande arter av liv som kan gömma sig i trä och olika material. Hittills har inget av detta varit något som helst problem. Virket jag använder som kilram till mina tavlor är svenskt och enligt konstens alla regler. 

Några av mina stora tavlor som sålts till USA

abstrakt stora tavlor original Tomas Vagner modern konst hav natur kust stenar
abstrakt akryl modern stor tavla stenar Tomas Vagner
abstrakt konst ansikte sover stor tavla Tomas Vagner