Frågor och svar om abstrakt, modern konst av Tomas Vagner

Vad kostar en stor tavla?

Ett bra riktpris är 1 – 1,5 kr per cm² (kvadratcentimeter), men värdering av ett konstverk inte är en faktisk faktor. En etablerad konstnär har genom erfarenhet och tidigare arbete och försäljning hittat ett prisläge som marknaden är villig att betala för ett verk vilket innebär att priset för en stor tavla har ett oändligt spann. För en oetablerad konstnär blir priset oftast lägre av naturliga skäl, priset avgörs då mera av att konstnärens faktiska tid och materialkostnader. Därefter får man lägga till originaliteten i verket, dess syfte och emotionella värde.

Vilka format har en stor tavla?

Att måttsätta en stor tavla är såklart upp till betraktaren. Tittar man på webben vad som betraktas som en stor tavla hittar man allt från 100×120 cm upp till gigantiska tavlor på flera meter i bredd och höjd. En stor tavla i måtten 150×200 cm kan uppfattas som en medelstor tavla i ett offentligt rum där ytorna ofta är mycket större än i hemmiljö.

Hur köper man en tavla online?

Att handla konst online blir allt vanligare, webben ökar såklart möjligheten att hitta något unikt och spännande mot att leta på galleri i närområdet. Samtidigt måste köparen vara medveten om att färgåtergivning och texturkänsla är svårt att garantera via bilder online. Alla skärmar har olika färgåtergivning beroende på fabriks- och personliga inställningar. I regel återger en bild på skärmen en hyfsad bild av verket då konstnären själv är mån om att visa verket så verklighetstroget som möjligt.

Vilka rum kan ha en stor tavla?

Stora originaltavlor passar lika bra i vardagsrummet, sovrummet, köket som hallen hallen. Det är inte rummet i sig utan känslan rummet ska förmedla när någon kliver in som är målsättningen. En hall med ytterkläder och skor i en salig röra kan mycket väl vinna på att ha en stor tavla som blickfång istället. Det skapas ett utrymme som känns ombonat och värdefullt. Att skapa och tillåta en yta i vardagsrummet ger ett intryck av rummet är stort och till för att umgås och njuta, tv:n hamnar inte i fokus. Matsalen och vardagsrummet kan vävas ihop och kännas mer sammansatt av att en stor tavla eller flera halvstora tavlor skapar en brygga mellan de olika utrymmena.Tänk hotellfoajé – skapa en sittgrupp med en stor tavla bakom.

Vad målar du på?

Jag målar oftast på canvas, en kvalitetsduk i bomull som jag köper på rulle. Då kan jag lättare bestämma storlek på mina tavlor.

Ibland målar jag på pannå, plywood elle rMDF. Egentligen spelar det ingen roll vilket material jag använder – det är som alltid slutresultatet som är det viktiga. Det finns inget som säger att äkta konst av god kvalitet måste målas på specifikt material. Värdet på en tavla ska inte påverkas av materialval, det är klart att det är lättare att hålla liv i en tavla målad på duk av högre kvalitet än kartong, men verket / tavlan i sig tappar inte värde för mig. Tvärtom – det kan vara väldigt befriande och spännande att se stora tavlor målade på återvunnet material.

Vad målar du med?

Jag målar nästan enbart mina tavlor med akrylfärg av högre kvalitet. De olika kvaliteerna bestäms av mängden pigment i färgen, ju högre andel pigment desto mer täckande. Lystern påverkas och mängden färg som går åt till en tavla.

Jag är ingen snobb och är inte rädd för att testa nya färger och blanda med. Men gör man så får man vara beredd på att resultatet kan bli fel och då kan jag kanske inte sälja tavlan. Samtidigt kan resultatet bli intressant och spännande och mycket väl fungera och hålla. På så sätt utvecklas jag och mitt måleri.

Mina penslar återanvänds friskt, rengörs sällan och effekten blir rått, lite skitigt och snyggt. Jag tar gärna till diskbortsen, trasor, vatten och borstar. Min duk / canvas måste tåla hårda tag – också en anledning till att jag spänner mina tavlor först efteråt.

Hur lång tid tar en tavla att måla?

Det här en av de vanligaste frågorna jag får och den är alltid lika svår att svara på. Vad ska jag räkna in? Den exakta tiden jag håller i pensel och färg eller får jag räkna in torktid för tavlan och inspirationstiden innan jag sätter igång att måla? Dygnet runt snurrar hjärnan, tar in och leker. Jag ser en stor tavla på TV i nån serie eller film och får inspiration, sen när jag målar och inte blir nöjd då målar jag över, börjar om. Det kan ta lång tid att måla en tavla – nästa gång går det fort.

Att svara på den frågan är alltså omöjligt – all min livserfarenhet, nedlagda timmar bakåt i tiden, tester och experiment, inköp av material – allt räknas in. Det är resultatet, den färdiga tavlan som är det viktiga. Att den ger en känsla som jag trivs med, det är det som är målet.

Varför målar du så stort?

Jag målar stora tavlor för att jag älskar effekten de skapar. Att komma in i ett rum där det händer mycket kan vara kul – en stund, men att komma in i ett rum med en stor tavla ger mig en wow-effekt som känns djupt in i själen. En stor tavla skapar lugn och skön atmosfär.

När jag besökte Louisiana, ett fantastisk museum i Danmark, hela det huset, alla rummen, arkitekturen är fantastisk. Utsikten över sundet mot Sverige – ja en plats du måste besöka. I vilket fall – där fanns en sal med gigantiska tavlor – och jag började gråta. Som en käftsmäll.

Nu bor inte jag så stort som Louisiana – så jag fick anpassa mina stora tavlor till det jag tror funkar i de flesta hem – därför målar jag stora tavlor – men inte gigantiska. Mina tavlor får plats i en vanlig våning eller hus. Man måste inte ha en herrgård.

Se exempel här

Vem spänner dina dukar?

Jag spänner duken själv. Jag köper kilram på löpmeter och måttanpassar efter behov. Det kräver sin tid och precision – men ger mig felxibilitet och valmöjlighet vad gäller storleken på en tavla. Det händer jag spänner en stor tavla, hänger upp den och smakar på den ett tag. Skulle jag känna att tavlan inte är klar eller måset ändras i storlek så känns det skönt att kunna göra det själv.

Målar du på beställning?

Att få frågan / beställning av en tavla är otroligt smickrande och tacksamt. Att någon är beredd att lämna över det i mina händer. Du kanke har en vision på en stor tavla du vill ha, en färgskala som skulle passa och så har du sett en stor tavla jag målat. Du vill ha en mix av dem två. Låter toppen och enkelt. Men jag har försökt, och det blir inte bra. Resultatet kan bli bra – men processen dit är inte energigivande. Jag brottas med ångest och hör beställarens önskan och målar på då för dennes skull – och det är inte så jag vill jobba. Tänk om jag lägger ner en massa tid och beställaren inte blir nöjd – vad händer då?

Jag har gjort beställningar men inte längre. Nu målar jag det jag vill, jag hör och tar in åsikter så det händer såklart att jag påverkas och plötsligt kommer en målning som du önskat.

Var kommer kilramen ifrån?

Jag köper kilram på löpmeter och måttanpassar efter behov. Det kräver sin tid och precision – men ger mig felxibilitet och valmöjlighet vad gäller storleken på en tavla. Virket är svenskt och av högsta kvalitet.

Kilram är den ställning canvasduken / tavlan är spänd på. Det är viktigt att den håller i kvalitet så att tavlan behåller sin form. Jag föredrar att arbeta med svenskt trä av miljöskäl och att jag vill gynna svenskt företagande.

Kan du skicka utomlands?

Självklart kan jag skicka mina stora tavlor utomlands. Priset för att transportera en tavla till olika länder varierar. För att det ska bli rättvist mellan mig som säljare och köparen så tar jag in offerter för transport om så önskas. En stor tavla monteras med fördel ner och rullas inför transport. Det blir ekonomiskt och sparar på material vilket är bra ur hållbarhetsperspektiv. Jag skickar med den måttanpassade kilramen som köparen kan använda vid spänning av tavlan.

Jag har skickat till USA och Australien

Hur ser du på hållbarhet?

Jag blir mer och mer medveten och engagerad vad gäller jordens resurser och hållbarhet. Jag ransakar mig själv i stort sett varje dag, ser över min materialförbrukning och mitt spill. En del av mitt arbete med detta är mina små tavlor PIECES. De blir till av rester av målad duk som blir över när jag spänner en stor tavla. Resultatet blir små och trevliga collage. Utöver det försöker jag packa mina tavlor snålt men säkert inför transport.

Jag har investerat i en hästtransport som jag låtit inreda med specialbyggd ställning där varje tavla står säkert när jag transporterar utan att jag måste använda bubbelplast och liknande.

Jag tänker också att en stor unik tavla målad på canvas av bra kvalitét är något som håller länge.

Mitt hållbarhetstänk fick uppmärksamhet i riks-TV när familjen tog tåget till alperna

Före resan >>

Efter resan >>

Vad är abstrakt konst?

Abstrakt konst är  för mig den fria kreativa leken mellan färg och form. Att skapa en balans i tavlan mellan färg och uttryck. Ibland vill jag måla kraftfullt med skarpa linjer och rena färger. Ibland låter jag färgerna flyta ihop mera och skapa en bild som kan vara svårtolkad. En abstrakt tavla lämnar ofta mycket till betraktaren att se själv. Där jag ser en himmel och träd ser någon annan en katt eller ett hjärta, ett ansikte eller bara en skön balans.

Att möblera och inreda ett rum, som ett stort vardagsrum med en abstrakt tavla skapar en lyxig känsla. Ofta har vi en städad och klinisk miljö och då kan det vara skönt med ett avbrott, något som låter fantasin jobba lite. Jag kan bli sittandes länge framför en stor abstrakt tavla och bara lyssna på musik. Bortkopplad och avslappnad.

Hur ofta ställer du ut?

Jag ställer ut min konst så ofta jag känner att jag hinner. På senare år har jag fått ökat intresse för mina stora tavlor och därmed blivit tillfrågad om jag vill ställa ut. För mig är det viktigt att miljön känns rätt för mina stora tavlor, att de kan ges ett utrymme som gör dem rätt. Det innebär inte att det måste vara jättestora rum, mina tavlor behöver inte hänga stort och luftigt. Men miljön ska kännas rätt. 

Jag har genom åren visat mina tavlor i små gallerier, i konsthall, i inredningsbutik, i restaurang, på kontor och i bilhall. Det spelar egentligen ingen roll, bara exponeringen och inramningen blir rätt för mina tavlor. Jag vill att besökaren ska få en känsla av hur fint och många gånger coolt det kan bli hemma med en stor tavla i ett vardagsrum.

Se mina stora tavlor till salu

Se min utställningslista

Varför tar du moms på dina tavlor?

Om jag som konstnär säljer tavlor för mer än 336 000 kr per år måste jag betala moms. Inte från den tavlan som gör att jag överskrider 336 000 kr utan från första kronan under året. Det innebär att om jag passerar 336 000 i oktober – måset jag betala moms för tavlor jag sålt innan dess också. Alltså tar jag ut moms från första kronan då jag historiskt sett har sålt väldigt bra och passerat den gränsen. Momsen på konst är 12% och ingår i priset från början.

Betalar du skatt?

När du köper en tavla av mig så får du en faktura eller ett kvitto. Jag registrerar all försäljning av mina tavlor och betalar skatt, moms och sociala avgifter. Jag ser mitt konstnärskap som mitt yrke och tar det seriöst. Jag vill känna att jag bidrar och gör rätt.

Var kan jag se dina tavlor live?

Har du inte möjlighet att se mina tavlor när jag har utställning finns alltid möjligheten att boka en tid för att se mina stora tavlor hemma hos mig, där jag även har min ateljé.

Jag kan också besöka er för en privat visning av mina stora tavlor hos er. Ni kanske är en grupp / företag som vill ha en visning vid en sammankomst. Jag kan då träffa er och berätta och svara på frågor om mig och mina abstrakta tavlor. 

Det går även att sätta upp en virituellt möte via Skype eller liknande. Då får vi chans att prata och jag kan samtidigt visa och berätta om mina tavlor och du kan ställa frågor. Välkomna att ta kontakt med mig via mail eller telefon.

Kontakta Tomas Vagner >>