Varför så stora tavlor?

Jag får ibland frågan om varför jag målar så stora tavlor. Förutom den direkta anledningen att det är mitt konstnärskap, min konst, min drivkraft, så är svaret enkelt, en stor tavla tar för sig, ju större desto snyggare. Och JA – jag tycker en tavla ska vara snygg, vacker, cool, precis som allt annat vi gärna omger oss med när vi skapar en trivsam miljö. Konst måste inte vara djup och svår, konst är personlig, ska inspirera, ge en känsla, tala ditt språk, förstärka och spegla dig – det tycker du också – och då måste du känna in och våga tycka själv. Blir du tilltalad så är det bra konst.

Med stora tavlor blir det snyggt och lyxigt. Ett rum blir med en stor tavla på väggen skapar karraktär och helhet – du får till den där stilrena och coola känslan du drömmer om.

Stora tavlor imponerar

Men en stor tavla i vardagsrummet framhäver rummets storlek och önskade karraktär, rummet blir lyxig och imponerande. En hall med en lång vägg blir livfullare och en värderad del av hemmet med en stor tavla. I sovrummet är det viktigt att skapa en lugn och rofyllt miljö och då är en stor tavla ett vackert alternativ. Och tvärtom vad många tror så kan ett litet rum kännas större och exklusivare med en stor tavla på väggen.

Stor tavla som binder ihop

I öppna planlösningar är det bra att skapa avdelningar för att öka trivseln, och då är en stor tavla ett bra tips. Den stora tavlan fungerar som avdelare mellan de olika rummen samtidigt som den binder ihop på ett intressant sätt. Att inreda med stora tavlor är populärt – inte bara för att det är trendigt och modernt –  det är sobert och fungerar lika bra i den klassiska stora våningen som i nya villan eller moderna lägenheten.

Stora tavlor på kontor

Moderna företag som vill framhäva sin image och skapa attraktion vinner mycket på att inreda med stora tavlor. Det visar på pondus och medvetenhet, självkänsla och framgång. Unik konst på väggen vittnar om vem du är och speglar vad ni står för. Det stora formatet på tavlorna skapar uppmärksamhet och är imponerarande, väcker nyfikenhet och uppmuntrar till samtal. Att konst ökar kreativiteten och välmåendet hos personalen är bekräftat.

Skapa plats åt din stora tavla

Du har hittat en stor tavla som du gillar, men tycker du saknar plats. De allra flesta saknar inte plats – du måste bara ändra om och utmana din direkta tanke. Se dig omkring, rensa en vägg, flytta en hylla, ställ favoritstolen eller soffan en bit ut i rummet, den där TV:n på 50 tum som du så stolt pekar på – skitful – ta bort – du kollar ändå mest i mobilen.

Har får du fortfarande inte plats – ja då får mina tavlor kanske bara vara en härlig dröm. Jag kommer fortsätta måla stort så länge det ger mig energi och lust och jag får vända mig till dem med plats och möjlighet till en stor tavla helt enkelt.

abstrakt stor tavla stenar modern akryl konst Tomas Vagner
Abstrakt tavla horisont rost Tomas Vagner
Abstrakt stor tavla vågor hav modern konst Tomas Vagner

Vanliga frågor och svar om tavlor och konst

Vad kostar en stor tavla?

Ett bra riktpris är 1 – 1,5 kr per cm² (kvadratcentimeter), men värdering av ett konstverk inte är en faktisk faktor. En etablerad konstnär har genom erfarenhet och tidigare arbete och försäljning hittat ett prisläge som marknaden är villig att betala för ett verk vilket innebär att priset för en stor tavla har ett oändligt spann. För en oetablerad konstnär blir priset oftast lägre av naturliga skäl, priset avgörs då mera av att konstnärens faktiska tid och materialkostnader. Därefter får man lägga till originaliteten i verket, dess syfte och emotionella värde. En tavla av formatet 150×150 cm hamnar då enkelt på runda tal 20000-25000 kr för att täcka direkta kostnader och utgifter i pengar och tid. Lägg till att verket är unikt och inte en massproduktion. En rimlig mini-nivå blir således rund 30000 kr, det förutsatt att verket är estetiskt tilltalande för målgruppen.

Erfarenhet, känsla och idé hos konstnären påverkar också priset. Ska en utövande konstnär kunna leva på konsten måste marknaden uppskatta dess estetik och värde och därmed betala för arbetet. I slutändan ska konstnären betala skatt, moms och övriga utgifter som vilken företagare som helst. Något som kan kännas främmande när det gäller konstutövare men är verklig. En konstnär som inte kan sälja sin konst för en summa som betalar alla kostnader och ger ett överskott kan inte fortsätta på en professionell nivå – vilket är en målsättning för att kunna utvecklas och bli ännu bättre.

En abstrakt stor tavla som är dekorativ, unik och gjord med omsorg och ger köparen önskat resultat vad gäller syftet att göra tex ett vardagsrum vackert måste värdesättas med respekt. En stor unik tavla i original kostar minst 1 -1,5 kr per cm² (kvadratcentimeter) för att överhuvudtaget ge konstnären en rimlig ersättning. Kvalitet på material kan såklart påverka men är inte avgörande, det finns stora verk gjorda på papper, kartong, plast, gammalt återvunnet papper eller vad nu konstnären valt att arbeta med – det viktiga är att konstruktion och färg håller för syftet och över tid.

Vilka format har en stor tavla?

 Att måttsätta en stor tavla är såklart upp till betraktaren. Tittar man på webben vad som betraktas som en stor tavla hittar man allt från 100×120 cm upp till gigantiska tavlor på flera meter i bredd och höjd. En stor tavla i måtten 150×200 cm kan uppfattas som en medelstor tavla i ett offentligt rum där ytorna ofta är mycket större än i hemmiljö. I gamla fastigheter och våningar är vi vana vid att se en takhöjd på tre meter och då upplevs en tavla med höjden 2 meter av naturliga själ inte lika stor som när rummet har en takhöjd på 2,5 meter. Därmed inte sagt att en stor tavla som sträcker sig nästan från golv till tak är för stor – tvärtom – det ger en mäktig och imponerande känsla.

Inreder man ett rum med en stor tavla är det bra om man skapar luft runtomkring, dels får tavlan den uppmärksamhet den förtjänar samtidigt som den skapar ett sofistikerat och rent intryck. En stor tavla kommer till sin rätt om den tillåts hänga själv och inte kännas inklämd bland annat som tar dess uppmärksamhet. Att placera en stor tavla på en vägg bakom en soffa skapar en helhet, om möjligt ska tavlan centreras i höjd mellan soffans övre kant och tak. Här får man dock känna efter – hellre närmare soffan än taket om tavlan inte fyller utrymmet, i så fall kanske en ännu större tavla är bättre.

Vill man ersätta en jättestor tavla med två eller tre mindre tavlor som hänger ihop ger det också ett fint intryck. Då blir det oftast bättre om man placerar tavlorna lite som en sammanhängande grupp med lite yta mellan tavlorna. Lämna gärna luft runtom gruppen så att de tar för sig i rummet.

Hur köper man en tavla online?

Att handla konst online blir allt vanligare, webben ökar såklart möjligheten att hitta något unikt och spännande mot att leta på galleri i närområdet. Samtidigt måste köparen vara medveten om att färgåtergivning och texturkänsla är svårt att garantera via bilder online. Alla skärmar har olika färgåtergivning beroende på fabriks- och personliga inställningar. I regel återger en bild på skärmen en hyfsad bild av verket då konstnären själv är mån om att visa verket så verklighetstroget som möjligt. Ingen professionell konstnär vill vilseleda en köpare med mening och få en missnöjd kund. För att få en bättre känsla och känna mer trygghet i köpet är det bra om konstnären kan ge en digital guidning via Skype eller annat liknade verktyg. Då får köpare möjlighet att ställa frågor och få svar på eventuella funderingar.

Vad gäller frakt är det vanligt att det ingår i priset, men då har konstnären redan lagt på ett schablonpris för frakten inom vissa området. Det kan dock skilja mycket i pris att skicka en uppspänd tavla mot att skicka den i rulle där sedan köparen själv får stå för kostnad för spänning. I de flesta fall där en stor tavla skickas en längre sträcka skickas den i rulle, då gäller det att räkna med att lägga på för eventuell ramverkstads arbete.

En stor tavla som skickas uppspänd inom Sveriges gränser behöver inte betyda en stor kostnad, oftast blir det dyrare när den ska gå internationellt.

Att försäkra en stor tavla vid transport varierar också, värdet på tavlan påverkar beloppet och ersättningsnivån kanske bara täcker materialkostnader och inte varans marknadsvärde. Detta är viktigt att kontrollera och det är också viktigt att veta vem som tar ärendet om något skulle hända vid transport. I de flesta fall får köparen tillbaka pengarna och ärendet hamnar hos säljaren och dennes försäkring.

Vilka rum kan ha en stor tavla?

Stora originaltavlor passar lika bra i vardagsrummet, sovrummet, köket som hallen hallen. Det är inte rummet i sig utan känslan rummet ska förmedla när någon kliver in som är målsättningen. En hall med ytterkläder och skor i en salig röra kan mycket väl vinna på att ha en stor tavla som blickfång istället. Det skapas ett utrymme som känns ombonat och värdefullt. Att skapa och tillåta en yta i vardagsrummet ger ett intryck av rummet är stort och till för att umgås och njuta, tv:n hamnar inte i fokus. Matsalen och vardagsrummet kan vävas ihop och kännas mer sammansatt av att en stor tavla eller flera halvstora tavlor skapar en brygga mellan de olika utrymmena.Tänk hotellfoajé – skapa en sittgrupp med en stor tavla bakom.

I sovrummet är det viktigt att få till en harmonisk känsla för att kunna slappna av och då måste du skala av, ta bort störande objekt, en stor tavla skapar en helhet och renare känsla.

Tittar man på lyxiga och väl inredda hem så är stora unika tavlor i original ett givet inslag som smyckar och ger en exklusiv atmosfär att vistas i.