Abstrakt tavla horisont rost Tomas Vagner

Hur ska man hänga en tavla?

Att hänga upp sina bilder, posters, tavlor och affischer kan vara som själva skapandet av ett konstverk, det handlar om balans, avstånd, färg och proportioner. Som alla gallerister, kuratorer och inredningsarkitekter vet, kan det vara avgörande hur konst visas, inte bara för rummet den är i, men även för att bilden ska ge rätt känsla. Slutresultatet hänger inte på om det är en Picasso eller en snygg affisch på väggen, sanningen är att i stort sett vad som helst kan se bra ut när det är uppsatt på rätt sätt.

Mina tips när du hänger tavlor och posters på väggen

Här kommer några tips på hur du kan tänka – vare sig du hänger upp en stor tavla i original av Tomas Vagner eller en poster från tex poshter.se.

Häng inte din tavla för högt på väggen 
Den idealiska höjden är att centrum av en bild (om det inte finns någon möbel under det) är någonstans mellan 155 och 160 cm från marken.

Låt tavlan ta plats
Ibland gör sig en tavla bäst om den får hänga ensam på en annars tom vägg. Tänk på att du inte behöver centrerad tavlan centrerat horisontellt sett, våga istället skapa harmoni, balans och skön yta med tomrummet runtomkring tavlan.

Three is the magic number
Det sägs att det magiska numret är tre – tre på rad eller tre på höjd. Det stämmer ofta – men regler är till för att brytas. Hela mitt konstnärskap handlar lite om att bryta regler – våga testa. Två stora tavlor predvid varandra och sen ganska mycket luft runtom, gärna mer luft på ena sidan, inte alltid placera centrerat i mitten på en vägg.

Praktiskt avstånd
Tänk på avståndet. Om du hänger en bild över en bänk/side board och inte lämnar tillräckligt med utrymme mellan bild och bänken kan det bli svårt att använda bänken för andra föremål. Dels hamnar föremålen framför tavlan men du riskerar även att skada tavlan när du flyttar runt på föremålen.

Testa tavlornas placering på golvet först
Vill du hänga flera tavlor eller posters i grupp – lek med placeringen av bilderna på golvet först. Då kan du se hur tavlorna passar ihop innen du gör hål i väggen. Våga blanda originalkonst med posters och tryck. Din egna stil förstärker också.

Häng tavlan rakt
Det kan låta lite märkligt att jag tipsar om detta – men det är inte helt ovanligt att en tavla hamnar lite snett efter ett tag. Håll kolla på dina tavlor – räta upp dem vid behov. Bäst är att fästa tavlan med två fästpunkter från början. Då hänger tavlan mer säkert.

Byt plats på tavlan
Var inte rädd för att möblera om dina tavlor mellan varven. Tavlan kommer i ett nytt blikfång, blir mer synlig och får nytt liv. Det är lätt att bli hemmablind. 

abstrakt stora tavlor modern akryl konst Tomas Vagner