Häng dina tavlor, posters och affischer rätt

Att hänga upp sina bilder, posters, tavlor och affischer kan vara som själva skapandet av ett konstverk, det handlar om balans, avstånd, färg och proportioner. Som alla gallerister, kuratorer och inredningsarkitekter vet, kan det vara avgörande hur konst visas, inte bara för rummet den är i, men även för att bilden ska ge rätt känsla. Slutresultatet hänger inte på om det är en Picasso eller en snygg affisch på väggen, sanningen är att i stort sett vad som helst kan se bra ut när det är uppsatt på rätt sätt.

Tänkvärda tips för konst och bilder på väggen

Här kommer några tips på hur du kan tänka – varesig du hänger upp barnens teckningar eller en äkta Banksy eller varför inte en äkta Vagner.

[su_list icon=”icon: circle” icon_color=”#159AB8″]

  • Häng inte din tavla för högt på väggen (ett vanligt misstag). Den idealiska höjden är att centrum av en bild (om det inte finns någon möbel under det) är någonstans mellan 155 och 160 cm från marken.
  • Ibland gör sig en tavla bäst om den får hänga ensam på en annars tom vägg, inte nödvändigt centrerad i mitten horisontellt sett, harmoni och balans skapas med tomrummet runtomkring som kontrast/förstärkare.
  • Ibland är tre det magiska numret – tre bilder i rad – vertikalt eller horisontellt skapar enkelt enhetlighet och harmoni.
  • Tänk på avståndet. Om du hänger en bild över en bänk/side board och inte lämnar tillräckligt med utrymme mellan bild och bänken kan det bli svårt att använda bänken för andra föremål.
  • Om du har tänkt att hänga flera tavlor i grupp – lek och laborera med bildernas placering på golvet först. På så sätt kan du se innan du gör hål i väggen hur bilderna passar ihop.
  • Använd med fördel ett vattenpass när du hänger flera bilder bredvid varandra – men lita även på din känsla. Ibland är det golvet eller taket som inte är riktigt rakt och då kan det behövas justeras med hjälp av ögat och en hel del känsla.
  • Var inte rädd för att blanda olika motiv och stilar – att blanda olika ramar och klassiska tavlor med moderna posters och affischer med retrokänsla kan skapa spännande blickfång. Testa dig fram.
  • En tavla är inte helig – den får bytas ut och ställas undan ett tag. När du tar fram den igen känns den spännande på nytt.
  • Försök att ha två fästpunkter bakom tavlan, inte bara för balansens skull när du hänger upp, utan även för att minska risken att tavlan hamnar snett efter ett tag.[/su_list]

Viktigast är såklart att du blir nöjd själv.

Här är ett smart verktyg som hjälper dig att hänga tavlan rakt och rätt.